PRZYGOTOWANIE DO BADANIA USG JAMY BRZUSZNEJ

Do planowanego badania pacjent powinien pozostać co najmniej 6h na czczo, a jeżeli jest taka możliwość nawet 8h . Na kilka dni wcześniej należy powstrzymać się od ciężkostrawnych pokarmów, wzdymających( napoje gazowane, rośliny strączkowe. Wynika to z faktu, iż gaz obecny w jelitach pogarsza jakość obrazu oraz wartość badania będzie znacznie mniejsza. Ponadto wymagane jest standardowo wypełnienie pęcherza moczowego. Pozwala to na zbadanie jego ściany oraz odpycha część jelit, pokrywa pozostałe narządy miednicy, tworząc tzw. okno akustyczne. Na 1-1,5h przed badaniem należy wypić minimum 1 l wody.

Dodatkowo:
– na dzień wcześniej oraz w dniu badania nie wolno spożywać alkoholu, palić papierosów i e-paspierosów, a także zrezygnować z kawy i gumy do żucia
– warto przyjąć na dzień wcześniej Espumisan ( 3 x dziennie po 2 kapsułki) w celu pozbycia się gazów i zmniejszyć ryzyko wzdęć; ważne jest również ograniczenie ilość spożywanego błonnika, czyli zmniejszenie spożywania surowych warzyw i owoców i ciemnego pieczywa

Przestrzeganie powyższych zasad pozwoli lekarzowi na właściwą ocenę budowy i czynności narządów wewnętrznych i zlecenie odpowiedniego leczenia w przypadku ewentualnych schorzeń.