Dieta dla diabetyka


O czym musisz pamiętać układając dietę w ciągu dnia:


1. pierwsze śniadanie zjedz w ciągu godziny po wstaniu
2. o właściwej porze przyjęcia leków, zachowaj odpowiedni czas między wstrzyknięciem danej insliny a posiłkiem danej insuliny a posiłkiem
3.unikaj omijania posiłków, zbyt długich przerw między posiłkami, zbyt obfitych posiłków

Unikaj:
-rozgotowanych warzyw, smażonych z dodatkiem tłustych sosów z zasmażkami
-puree z ziemniaków lub innych warzyw, frytek, zapiekanek z ziemn iakami
-chipsów, popcornu

Ogranicz owoce:
-należy jeść nie więcej niż 200-300m owoców dziennie w kilku porcjach w ciągu dnia łącznie z posiłkami
-spożywaj owoce głównie w pierwszej części dnia

Nie zaleca się:
-jedzenia owoców między posiłkami
-rozdrabniania, miksowania owoców, koktajli owocowych
-owoców suszonych, kandyzowanych, w syropie, konfitur i z dodatkiem cukru

Unikaj:
-wędlin, parówek, kiełbas, konserw, ryb wędzonych, mięsa i ryb panierowanych
-zup mlecznych – możliwość przygotowania płatków na wodzie
-deserów mlecznych z dodatkiem cukru
-tłustych produktów mlecznych, produktówz dodatkiem soli lub cukru
-śmietany
-mleka skondensowanego, mleka w proszku
-oleju kokosowego i palmowego – kontroluj skład produktu na etykietach
-smalcu, słoniny, boczku, masła
-margaryn twardych
-tłustych produktów mięsnych i tłustych produktów mlecznych

Nie zaleca się:
-rozgotowanych produktów zbożowych ( kasza, makaron, ryż, płatki)
-pieczywa zawierającego cukier, miód, karmel, słód jęczmienny, owoce suszone
-ciast, ciasteczek, zapiekanek, tostów, chrupek pszennych i kukurydzianych, macy
-kaszy kukurydzianej i manny, płatków pszennych i ryżowych, ryżu białego, białej mąki i makaronu z białej mąki
-ogranicz potrawy mączne – naleśniki, racuchy, pampuchy, knedle, pyzy, pierogi, kopytka, kluski śląskie


Poleca się:
-olej rzepakowy i oliwę z oliwek (smażenie możliwie najrzadziej)
-olej sojowy, słonecznikowy, lniany, kukurydziany, z nasion dyni-na surowo
-margaryny miękkie, jednak przy podwyższonym cholesterolu we krwi – margaryny ze sterolami lub stanolami
-niesolone orzechy i migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni, awokado

W naszej Klinice pacjentami z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej ( nieprawidłowa tolerancja glukozy, nieprawidłowa glikemia na czczo, insulinooporność, hipoglikemia reaktywna ) opiekuje się zespół specjalistów z dziedziny diabetologii, endokrynologii oraz dietetyki.
dr Katarzyna Wojas jest specjalistą diabetologii, która prowadzi:
– profilaktykę
– leczenie cukrzycy i innych towarzyszących jej zaburzeń metabolicznych
– leczenie powikłań (najczęściej u pacjentów z niezdiagnozowaną, nieleczoną cukrzycą lub po wielu latach choroby)
dr Łukasz Olendrzyński jest specjalistą w dziedzinie endokrynologii, zajmuje się:
– leczeniem otyłości,
– cukrzycy,
– schorzeń kardiologicznych,
– zespołu policystycznych jajników
– wszelkich chorób tarczycy
mgr Marta Słomińska jest dietetykiem klinicznym i specjalizuje się w:
– dietoterapii pacjentów z chorobami układu krążenia, cukrzycą, insulinoopornością,
– dietoterapii pacjentóow z chorobami endokrynologicznymi oraz nadwagą i otyłością