CUKRZYCA

Leczenie niefarmakologiczne obejmuje:

1) urozmaiconą dietę,

2) regularną aktywność fizyczną,

3) całkowitą rezygnację z palenia tytoniu i unikanie picia alkoholu,
4) optymalny czas snu

5) unikanie stresu.

Powyższe zasady dotyczą również osób ze stanem przedcukrzycowym.

PAMIĘTAJ! nie ma diety uniwersalnej dla wszystkich pacjentów z cukrzycą, a optymalne dla chorego proporcje makroskładników należy ustalać indywidualne z uwzględnieniem wieku, aktywności fizycznej, występowania powikłań cukrzycy oraz chorób współistniejących. Nie istnieje pojęcie „diety cukrzycowej”. Udział węglowodanów w diecie powinien wynosić około 45% całkowitej podaży energii, a jeśli węglowodany pochodzą z produktów o niskim indeksie glikemicznym i dużej zawartości błonnika, ich udział w ogólnej kaloryczności diety może być większy (nawet do 60%). Udział tłuszczu w diecie chorych na cukrzycę powinien być taki sam jak w diecie osób zdrowych i może się wahać od 25% do 40% wartości energetycznej posiłków. Przy zachowaniu powyższych ogólnych zasad w cukrzycy typu 2 nadrzędną zasadę stanowi stosowanie takiego sposobu odżywania, który sprzyja powolnej redukcji masy ciała, gdyż ogromna większość chorych ma nadwagę lub otyłość. U takich pacjentów dieta o obniżonej kaloryczności i zawierająca 20–30% białka ułatwia redukcję masy ciała.

W naszej Klinice dietoterapią zajmuje się mgr Marta Słomińska, która jest dietetykiem klinicznym, natomiast pacjentami chorymi na cukrzycę, insulinooporność opiekuje się specjalista diabetolog dr Katarzyna Wojas oraz endokrynolog dr Łukasz Olendrzyński.